Porondon: a ludoshka

SONY DSCNa de ki a porondmester? Vagyis inkább kik?

 

Dorkával, Lucával és Petrával annak kapcsán beszélgettünk, hogy a ludoshka cirkuszi elefántja szerepelt az első Mommy Mia Box-ban, és szerettük volna jobban megismerni, kik tervezik és készítik ezeket az egyedi baba- és gyerekholmikat. Pöttyöseket és nem pöttyöseket.

 

Meséljetek picit magatokról! Honnan ismeritek egymást, és hogyan jött a ludoshka ötlete?

Luca: Mindhármunkat egy gimi, a budapesti Toldy köt össze, ahol Dorka és Petra közös egyetemi éveik után franciatanárként dolgozni kezdtek, én pedig Dorka tanítványa voltam. Közös szenvedélyünk a varrás iránt hamar kiderült, mint ahogy megegyező ízlésvilágunk is. Így amikor Dorka kisfiának születésére ajándékokat varrtam, egyértelművé vált mindhármunk számára, hogy régebbi tervezgetéseinket muszáj valóra váltani, és ezekkel a vidám babaholmikkal a világot is meg kell ismertetnünk. (Persze a sok biztató visszajelzés nagyon bátorítólag hatott. :) )

Nagy segítség volt az indulásban egy pályázat, ami fiatalok vállalkozóvá válását, illetve a vállalkozás beindítását támogatta. Ennek köszönhetően tudtunk már az elején egy mindennel felszerelt, szuper műhelyt kialakítani.

mommy_mia_blog_ludoshka_petra_varr

 

Különlegesen hangzik a név, honnan ered?

Dorka: Eleinte több elnevezés is felmerült. Mindenképpen olyan szót kerestünk, ami bármilyen nyelven működik – így jött hosszas gondolkodás után a latin “ludo”, azaz „játszani” ige. A -shka végződés pedig a férjem spontán ötlete volt. Az pedig pláne szuper, hogy kettőnk keresztnevének kezdőbetűi is fellelhetőek a névben.

 

Meséljetek picit a négy kollekcióról! Mi inspirálta a témákat, és kinek melyik a kedvence?

Dorka: Jelenleg négy kollekciónk van: vízalatti világ, cirkusz, rét és repülés. Én a vízalatti világot szeretem a legjobban, Lucának és Petrának pedig termékenként eltérő kollekcióból kerülnek ki a kedvenc darabjai, pl. hálózsákból a rókás, forgóból a repülés. Persze ez az ember hangulatától is függ.
Mindenesetre a ludoshka kollekcióinak kitalálásakor fontosnak tartjuk, hogy se téma-, se színvilág tekintetében ne klasszikusan vett fiús vagy lányos termékeink legyenek.

 

mommy_mia_blog_ludoshka_luca_balna

Milyen terveitek vannak a jövőre vonatkozóan? A kollekciók számát fogjátok bővíteni, vagy a meglevőkön belül terveztek további termékeket?

Petra: A tervezgetés persze igen jól megy, de már konkrétumokat is tudunk említeni. Ezen a héten nyílt a webáruházunk (www.ludoshka.hu), valamint még idén új kollekcióink is lesznek. A sor először a dzsungel és az űr témákkal bővül.

Terveink között szerepelnek új termékek is, több dekorációs holmit szeretnénk a babaszobákba, pl. rácsvédőt, falvédőt és játszószőnyeget. A babacuccokon kívül szeretnénk nagyobb, óvodás korú gyerekeknek való termékekkel is bővíteni kínálatunkat. Plusz szuper lenne egy biokollekció. Távoli álmunk pedig egy kis bolt, ami egyben műhely és alkalmi programhelyszín is, és…és…és…

Hol lehet veletek személyesen találkozni? Ha valakinek megtetszik valami, hogyan és hol tudja megrendelni?

Luca: Tegnap nyílt a már említett webáruházunk, ahol kész termékekkel várunk benneteket, de rendelésre is dolgozunk (info@ludoshka.hu). Ezenkívül találkozhattok velünk budapesti piacokon, pl. a Gozsdu udvarban a vasárnapi Gouba piacon vagy a Pici Piacon. A pontos időpontokat a Facebook oldalunkon lehet követni.

mommy_mia_blog_ludoshka_dorka_petra__pici_piac

 

Mivel foglalkoztok, amikor épp nem a víz alatti világ, a repülés, a cirkusz, a rét, illetve már a dzsungel és az űr ihlette figurákat és kiegészítőket készítitek?

Petra: Mi Dorkával továbbra is tanítunk a Toldyban, Dorka emellett fordít is. Luca pedig leginkább alternatív színházi projektekben dolgozik látványtervezőként.

Ha jól tudjuk, Ti is mamák vagytok. Hogyan sikerül mindezt összeegyeztetni az anyasággal?

Dorka: Igazán nagy kihívást inkább az jelent, hogy az eredeti munkáinkkal kell összeegyeztetnünk a ludoshkát. Ebbe mostanra kezdünk belerázódni. Petrával az anyaságot inkább inspirációnak, mint nehézségnek érezzük. A kisgyerekes szülőként szerzett tapasztalatunk ugyanúgy fontos eleme a közös munkának, mint Luca képzőművészeti egyetemi tervezői tapasztalata, a varrás iránti szenvedélyünk és az élénk színek szeretete.

mommy_mia_blog_ludoshka_repulos_forgo_alulnezet

 

Végül, kíváncsiak vagyunk – hiszen az egyik első partnerünk voltatok -, hogy tetszett az első Mommy Mia Box tartalma? Szerintetek is jó társaságban voltak, és így felhőtlenül jól érezték magukat a dobozokban a kis elefántok? :)

Luca: Igen, biztosan nagyon jól érezték magukat a finom illatú, csinos dobozban, és a hozzánk is visszaérkező fényképek alapján úgy sejtjük, hogy új gazdáiknál is remek soruk van. Ennek nagyon örülünk, mert mindhárman kicsit érzelgős hangulatba kerültünk, amikor útra indítottuk őket.

 

Köszönjük az interjút. Sok sikert kívánunk Nektek, és kíváncsian várjuk az új kollekciókat és termékeket!